Banja Vrdnik je naselje u Srbiji u opštini Irig, na južnoj strani Fruške Gore. Vrdnik se nalazi na nadmorskoj visini 181-260 metara. Tu je i veoma značajan spomenik Vrdnička kula, manastir Ravanica iz 16 veka, Srpska pravoslavna crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja iz 1777 godine, kuća u kojoj je rođena Milica Stojadinović srpkinja.

Danas prvenstveno u Vrdnik dolazi se zbog banje, odnosno termalne vode. Voda ima temperaturu oko 32 stepena i uspešno se primenjuje kod lečenja reumatizma i za postoperativne rehabilitacije. Kažu, zdravstveni turizam u Vrdniku počeo se razvijati skoro pre sto godina, kada su otkriveni prvi izvori termalne vode i napravljeni prvi  bazeni za lekovite kupke.

Kasnije, termalna voda počinje se koristiti uz savremene metode lečenja tako da je Vrdnik postao zdravstevno- banjski i rekreacioni centar. Banja ima otvorene i zatvorene bazene, nekoliko stotina ležajeva i otvoreni olimpijski bazen.

Hotel „Termal“ koji je centralna građevina banje, nekada je bio jedan od najlepših i najopremljenijih hotela  na jugoslovenskim prostorima. Banja i celo mesto Vrdnik su zaista  lepi, treba ih videti i boraviti, makar koji dan više, te osetiti pravu lepotu vidljiva na prvi pogled. U junu posebno, kada procveta stotine vrdničkih lipa. Njihovim mirisom i hladom ostanete zatečeni.

Naselje Vrdnik se nalazi u Sremskom okrugu na južnoj strani Fruške Gore. Administrativno pripada iriškoj opštini, a podjednako je udaljeno i od opštine Ruma.

Na nadmorskoj je visini od oko 200 metara, i sa svih strana okružen je fruškogorskim šumama. Istoričari su zabeležili da se mesto Vrdnik pominje  početkom 14. veka kao tvrđava Vrdnik, a dvesta godina kasnije pominje se manastir Vrdnik..

Vrdnik danas pominju uglavnom zbog banje – izvora termalne vode velikog kapaciteta, ali, ovo mesto ima i nekoliko zmanenitosti u istorijskim, srpskim okvirima. 

Najstarija svakako je vrdnička kula. Letopisci ovog dela Vojvodine, zapisali su da kula potiče još iz rimskog perioda, graditelj je bio rimski car Probus. Kasnije, u 14. veku oko kule je nastalo  utvrđenje da zaštiti Vrdnik od osvajača. Sada iz centra Vrdnika takozvanom „stazom zdravlja“ stiže se u podnožje, a zatim uskim stepenicama i šumarkom do kule.

Vrdnik poseduje veliki broj apartmana, soba, smeštaja  u kojima gosti mogu da uživaju i odmore se od svakodnevnog brzog života. Tu je i naselje Vrdnička kula, Fruškogorske terme, etno naselje Vrdnička kula. Toplo vam preporučujemo da dođete i uživate u lepoti koju vam nudi banja Vrdnik.

Termal raspolaže sa ukupno 6 bazena

Čuven po najvećem zatvorenom bazenu u Srbiji, Termal Vam nudi i olimpijski bazen na otvorenom, kao i dečje bazene na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Sa termalnom vodom konstantne temperature od 32,8°C svi bazeni nude Vam vrhunsko uživanje, a u specijalizovanom terapeutskom bazenu i oporavak prema vašim potrebama.

Pokraj bazena sa termalnom vodom nalazi se i restoran sa velikom baštom i izvrsnom kuhinjom, kafiči koji su pravo mesto za omladinu. Postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. Provedite ovo leto u banji Vrdnik na Fruškoj gori i uverite e sami koju lepotu poseduje Vrdnik i njegova okolina.

    

Hotel "FRUŠKE TERME"

Hotel "FRUŠKE TERME" kod banje Vrdnik poseduje, 8 spoljašnjih i unutrašnjih bazena sa termo mineralnom vodom, temperature od 22-33 stepena celzijusa, spa centar na preko 10,000m2, 12 vrsta sauna i parnih kupatila, hemam, relax soba i soba sa vodenim krevetima. Kongresana dvorana i konferencijska sala- kapacitet od preko 1000 učesnika, 200 s0ba i apartmana, garaža sa 358 parking mesta.

Izolovano od urbanog i ušuškano u dubokoj, netaknutoj prirodi, na samoj granici sa Nacionalnim parkom „Fruška gora“ izgrađen je etno kompleks „Vrdnička kula“. Čist vazduh, miris lipove i borove šume koje okružuju ovo naselje i pogled na predivnu prirodu pružiće gostima mir i opuštanje za sva čula.

Etno kompleks je dobio naziv po istorijskoj građevini iz 12.veka, Vrdničkoj kuli, koja je prema podacima podignuta u periodu kada su Rimljani bili naseljeni na ovom području. Do ovog istorijskog lokaliteta se može doći „stazom zdravlja“ za svega 20 minuta lagane šetnje od hotela "Premier Aqua"Poseduje etno apartmane, etno sobe, mladedački bungalov.

Apartmani, vile, kuće i sobe u banji Vrdnik koji se nalaze u našoj ponudi možete pogledati ovde.

Banja Vrdnik